Friday, 5 August 2011

pergi dan datang kembali....

lame gler x update blog ni....huhuhu...well....sejak akhir2 ni memg agak malas sedikit nak update blog sbb kemalasan utk menaip sudah meresapi jiwa ini...chewah....(ayaat nak power je)

sbenarnye sy x ingin mempunyai sikap malas kerana kemalasan itu hanya akan melemahkn diri dan akan menyebabkn diri kita sentiasa kebelakang......

tahukah kita semua...disaat kite berasa malas ini...terdapat ramai lg manusia yg sedang bertungkus lumus mencari rezeki untuk kehidupan...adakah kita ingin menunggu masa untuk bersedia menjadi rajin??

adakah menunggu adalah pilihan terbaik???

Sunday, 3 July 2011

manusia yg ketinggalan

entry kali ni sy nak cite tntg pengalaman sy ketika sy buat inspection CCTV dkat tmpt sy kerja......di sini sy melakukan banyak kajian tentang CCTV kerana ingin memastikan CCTV yg dipasangkan di highway kelak dpt menghadapi semue rintangan seperti suhu,pergerakan angin dan sebagainya....


terdapat 2 jenis CCTV di dunia ni iaitu :
fixed cctv dan dome cctv.....

ini namenye fixed cctv





yg ni namenye dome cctv

kedua-dua cctv ni mempunyai keupayaan yg same tp dome cctv x ade wiper....so x sesuai utk digunakn di kawasan luar terutamanya highway.tahukan anda...sbenarnye dlm cctv ni ade software yg boleh membace bilangan kenderaan?????...software in i dinamakn analytical view yg boleh mengira sesuatu melalui pergerakan.....

di bawah ni ...gambr sy amik time sy tgh wat inspection pada cctv 

cctv ni name nye fixed camera....huhuhu!!!

ni ade lah image yg terbentuk semasa cctv sdg merakam....

selepas sy buat inspection,sy pun pergi ke laboratory company ni.....

wow!!!!!..besar gler laboratory ni.....cube korunk check it out...!!!

panel2 lcd yg korunk nampk ni akn digunakn di kl sentral x lame lg.....


ini adalah sistem bg pengawalan sistem kt cni...harga nye dlm 3 juta......

sbenarnye banyak lg sy nak tunjukkn tp nanti panjang sgt la pulak blog ni....huhuhuuhuhu...
anyway lpas sy jln2 kt lab ni...baru la sy terfikir yg bangsa sy sekarang sedang jauh ketinggalan dengan bangsa lain.....kite semue sibuk nak demonstrasi jalanan...mcm demonstari bersih tu.....tp bangsa lain tengah sibuk memperkayakn ilmu pengetahuan ....di manakah kite sbenarnye????......di sini sy mula terfikir akan pentingnya ilmu disaat ini untuk menyelamatkan diri serta anak2 cucu dimasa depan......


p/s: manusia jika ade ilmu...jika dicampak mane pun  akn hasilkn emas.....

Sunday, 26 June 2011

percubaan churp churp...

ini adalah percubaan menggunakn churp churp..huhuhuhu



Conquer: High School! Be a HALLS Shocketeer & wake those sleepyheads, the citizens of Shockville!

teknologi adalah giler!!!!

semakin hari semakin bnyk teknologi yg canggih muncul...dr iphone,android dan mcm2 lg....

disini sy nak share 1 teknologi baru yg baru sy lihat di internet.....



sangat canggih!!!!...tp bg sy jika iphone ubah sistem application ni dan  ubah sedikit utk suit dgn pengawalan palm tangan kite ...gerenti jualan akn meletup punya......

ps:adakah bangsa kita terlalu jauh ketinggalan???

Wednesday, 22 June 2011

ringgit malaysia




...kite sering di hebahkn tntg penggunaan dinar emas...bg sy.....memg patot jika kite gunakn emas sbg mata wang dlm jual beli....tp dr hemat sy....lebih baik jika pihak kerajaan cetak duit kertas dan syiling dgn sisipkn emas ke dalam nya...maksud sy smue wang ringgit malaysia diletakkn emas didalamnya.....

knape??

bg sy,adalah sgt penting utk wang2 kertas ringgit malaysia di sadur sedikit emas sekurangnya 0.3% utk memastikan nilai mata wang sentiasa wujud sepanjang masa....

sbg mana kite tahu US berhutang berjuta2 dolar dgn bank dunia...tetapi adakah anda yakin yg US boleh mengabur mata kite semue dgn mencetak sebanyak mungkin duet utk menutup hutangnya.....smue nya tidak mustahil...

dgn disisipkn emas ke dalam semue wang ringgi malaysia,pada hemat sy,jika satu hari negara kite menghadapi peperangan,rakyat boleh mengeluarkn sisip emas itu utk dijual utk keperluan semasa...sbg mane kita tahu wang kertas skarang,jika tiada nilai ekonomi maka tiada nilainya.....

well...this is just an idea as i see the price of gold are increasing time to time......

plan after praktikal....

sy mempunyai cita2.....
cita2 sy ialah utk mengelilingi dunia ni.....
so pas praktikal ni...sy nak pergi:

MEDAN!!!

Sy nak gi danau toba!!!..nak gi usha universitas sumatera utara!!!sbb ari tu time sy dtg universitas tu cuti.....(memg x ptot...x dpt nak usha2 awek kt situ!!!!arghhhhh!!!!!..baru nak usha awek mcm dlm cite sinetron.....)

then ...pas gi medan...sy nak gi...


SABAH!!!

sy nak gi jln2 kt satu  negeri sabah...nak usha ape yg ade......


Tp.....

skarang sy x cukup duet nak nek kapal terbang...jd sape2 yg sudi sponsor sy...sgt2 dialu2kn.....tlg lah..sy merayu utk di sponsor.....!!!!

p/s: sesuatu  yg plg sukar utk digapai adalah angan2....

Tuesday, 21 June 2011

highway lesson 2: vaccum duet....

korunk pnah nampk vakum x???emmmm...klu x pnah nampk...nampk benor nipunye.....emmmmm...siyes ke x pnah nampk??? 

nah !!!amik ni gmbr vakum!!!

ni la vakum yg korunk gne bersihkn umah.....tp umah sy punye x la secomel ni....

ok!!!..balik kpd lesson td.....so korunk tau x...kt highway ade tmpt sedut duet....duet akn di sedut dr toll booth...then duet2 ni akn terus smpi ke main office...

ini gmbr tmpt ltak duet dkat toll booth...

awek2 tol akn masukkn smue duet kedalam spesel botol...botol tu akn dimasukkn dlm lubang tu....tp botol spesel tu kne la berat sekurang2 nye 2kg......jd botol2 ni akn disedut trus ke main office....

ni gmbr salur paip yg terus smpi ke main office....di sini...duet2 akn smpi da di ambil utk dikire....
duet2 ni dikire gne mesin ni...mesin ni akn asing duet syiling....n also duet kertas.....

tp mesin ni da x digunakn kerana membawa bnyk masalah.....kemungkinan company highway ni akn gune teknologi baru yg lebih canggih utk mengatasi masalah ini...so just wait n see teknologi yg baru mcm ne lak....huhuhuhuhu...

sumtimes technology is too troublesome.....